top of page

אירועי יחידה 8200 בחודש נובמבר לאורך השנים

הטור הפעם יתרכז באירועים שבהם לקחה חלק היחידה והתרחשו לאורך השנים בחודש נובמבר.



 1956– מבצע סיני ( "מבצע קדש") – אוקטובר – נובמבר – מדינת ישראל הצטרפה למבצע המשותף עם צרפת ובריטניה לאחר שמצרים הודיעה על הלאמת תעלת סואץ. "מבצע תרנגול" ערב המבצע ב-28 באוקטובר 1956 קלטה היחידה  מברק מצרי שכלל דיווח על הערכות להמראת שני מטוסי תובלה צבאית מצריים לטיסה מדמשק לקהיר ובהם הרמטכ"ל המצרי עאמר ובכירי המטכ"ל המצרי. בהתייעצות מזורזת במטכ"ל הוחלט להפיל את המטוסים מעל לים התיכון. בפועל המריא מטוס מצרי אחד והשני התעכב. המשימה הוטלה על הטייס יואש (צ'אטו) צידון אשר ביצע את המשימה במטוס מדגם מטאור. למבצע קראו "תרנגול" [ראו טור מורשת "מבצע תרנגול"] .

עם פרוץ המבצע  ביום ב' 29 באוקטובר 1956 בשעה 15:00 הוצנח גדוד הצנחנים 890, בפיקודו של רס"ן רפאל איתן, לימים הרמטכ"ל ה-11 של צה"ל, בפתח המזרחי של מעבר המיתלה, כ-70 ק"מ ממזרח לתעלת סואץ, במה שכונה "מבצע מכבש". את ההצנחה ביצעו 16 מטוסי DC-3 דקוטה, בליווי של מטוסי אוראגן ומטאור.[ה] התוכנית המקורית הייתה להצניח את הגדוד בצד המערבי של המעבר, 30 ק"מ מהתעלה; אולם צילום אוויר גילה מחנה אוהלים באזור ההצנחה, והיה חשש שהמעבר תפוס מהצד המערבי על ידי כוח חי"ר מצרי. על כן שונתה התוכנית, שעות מספר לפני הפעולה. בדיעבד, התברר שידיעות המודיעין היו שגויות: האוהלים המועטים היו שייכים לפועלי כביש מצריים; ואילו כתגובה להצנחה, נע כוח חי"ר מצרי אל המעבר ותפס עמדות בתוכו, עובדה שלא הייתה ידועה ושעתידה לעלות בחייהם של כארבעים צנחנים. לכוח הלוחם צורף צוות האזנה מהיחידה בפיקודו של הנגד משה גולן ז"ל (לימים סא"ל) וזו עדותו של משה - לחצו לקריאה.

"במהלך שירותו כמפקד קורס, בשנת 1956, יצא משה למבצע קלקיליה בתור מפקד צוות אלחוטנים, באותה השנה לאחר "מבצע קלקיליה" נקרא משה למבצע "קדש", שם ליווה את יחידת הצנחנים, אליה סופח במטרה לספק האזנה חיה לחיילים שבשטח, באותה התקופה גדעון מחניימי היה קצין המודיעין בחטיבה, הם ירדו דרומה בטנקים אל עבר הגבול עם ירדן בכדי לבצע הטעייה. בשלב שהגיעו לקונתילה בסיני,  הטנק של משה נתקע בשל תקלה טכנית, טנק כולו אויש באנשי מודיעין.  חשוב לציין כי באותה התקופה לא הייתה תקשורת פעילה כמו בימים אלו, ולכן הטנק של משה נתקע לבד בשטח אויב כאשר הם חשופים לכל, בשעה ששאר הטנקים עם הלוחמים   המשיכו הלאה ליעד הבא, מתוך מחשבה שאף טנק לא חסר.  אחרי כמה שעות איומות בשטח האויב, הגיע גרר שלקח אותם לסדנא נידת לתיקון, רק כעבור יומיים הם חברו אל יתר הטנקים.  כל מה שהצוות קלט והמודיעין שנצבר  והיה אמור להיות מדווח ירד לטמיון, וכבר לא היה רלבנטי לקמ"ן הכח המבצעי. 

לאור הפקת הלקחים בסיום מבצע קדש הוחלט להוציא את חברי צוותי ההאזנה לקורס מכ״ים לחזק את רמתם הצבאית ואימונם כלוחמים."

 1964 בסדרה של מבצעים, שהאחרון שבהם היה מבצע "שלדג", הוטמנה בעומק סיני מערכת מ"מ להאזנה לקווי התקשורת במבצע משותף של חה"א וסיירת מטכ"ל. המטרה היתה לשפר את יכולת ההתרעה מול האויב החזק והמרכזי באותם הימים – הצבא המצריהמערכת נקלטה בבסיס שהוקם בהר קרן ותרמה תרומה מכריעה באיתור הסימנים המעידים לקראת מלחמת ששת הימים (יוני 1967).

1973 – עם תום  מלחמת יוה"כ , שלקראתה העבירה היחידה עשרות "סימנים מעידים" על כוונות המלחמה של מצרים וסוריה, הקימה הממשלה ב-18.11.1973 את וועדת החקירה הממלכתית בראשות השופט אגרנט. הוועדה ציינה לטובה את מערך האיסוף (ובכלל זה היחידה) על חלקם במתן מודיעין ערכי.

1981 – בחודש נובמבר, נפתח מחדש הקמפוס של האוניברסיטה העברית בהר הצופים. היחידה הקימה בהר הצופים מיד בתום מלחמת ששת הימים (1967) בסיס האזנה ראשון במבני האוניברסיטה. עם פתיחת הקמפוס העבירה היחידה את מתקניה לבסיס חדש לרגלי ההר שפעל שם כעשר שנים.

1984 – ב-22.11  מבצע משה או מבצע גור אריה יהודה (21 בנובמבר 1984 – 5 בינואר 1985) היה מבצע אמריקאי-סודאני-ישראלי במסגרת מבצע אחים, להעלאת יהודי אתיופיה לישראל. בכל המבצעים הללו בהם השתתף חה"א או חה"י צורפו צוות האזנה מהיחידה (הגנ"ד או המערך המוטס) לאבטח את הפעילות הזו לאורך תנועת המטוסים או הכלי השיט מסודאן לארץ.

1987- אירוע "ליל הגלשונים" - בערב ה 25 בנובמבר 1987 חדרו מלבנון לישראל באמצעות גלשני אוויר שני מחבלים מארגונו של אחמד ג'יבריל, "החזית העממית לשחרור פלסטין - המפקדה הכללית" ( الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين - القيادة العامة ).אחד המחבלים נורה והופל באמצעות פצצת תאורה ידנית סמוך לכפר יובל, כ-300 מטרים לתוך רצועת הביטחון, ונהרג על ידי כוחות צה"ל. המחבל השני הצליח לחדור דרומית יותר לשטח ישראל ונחת בשדה קוצים ממזרח לקריית שמונה, בסמוך למנחת המסוקים "גיבור". באירוע זה נהרגו 6 חיילים, 5 מתוכם לוחמי נח"ל.בתחקיר אוחר שבוצע עלה כי היו בידי היחידה סימנים מעידים אך לא ממוקדים מספיק


מבצעים ברצועת עזה קשורים אף הם לחודש נובמבר במהלך השנים האחרונות:

2006 – הסתיים מבצע "גשמי קיץ", מבצע צבאי רחב היקף שהחל ב 28.6.2006, לאחר חטיפתו של גלעד שליט לעזה.

2012 – מבצע "עמוד ענן", מבצע צבאי כנגד הזרוע הצבאית של החמאס ברצועת עזה,שנמשך כשבוע. 

2019 – מבצע "חגורה שחורה" - מבצע צבאי קצר וממוקד (יומיים) כנגד הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני ברצועת עזהבכל אלה השתתפה היחידה בכיסוי המקדים ומלווה. ממבצע למבצע שיפרה היחידה את יכולותיה, בדגש על הצבעה על יעדים ומטרות לתקיפה  וליווי הכוחות במודיעין טקטי רלוונטי, פעילות שהגיעה לשיאה במלחמת חרבות ברזל, כאשר בחודש נובמבר 2023 גדוד החבירים של היחידה כבר פעל במסגרת התמרון הקרקעי בעזה.


כתב – נעם שפירא, תודות לויקיפדיה, ליאור שלזינגר, גדעון מיטשניק ומערכות AI (קלאוד ופרפלקסיטי)


Comments


bottom of page