top of page

ערב הכשלונות 4.0



מימין לשמאל: עודד שהם, מוטי טאו,  יעקב קרוק; ניר למפרט; פנחס בוכריס ויונתן בן המוזג; אסף פיזר כהן; אליענה דן; נעם שפירא


במסגרת פעילות התוכן בעמותה, קיימנו טרם הקורונה 3 ערבים בהם סיפרו מפקדים ובעלי תפקידים אחרים ששרתו ביחידה על חווית הכשלון האישית, או אי הצלחתם לקדם נושא או רעיון מבצעי לשיפור יכולות היחידה. זאת, הן בתהליך האיסוף והן בהעברת הידיעות שנקלטו באופן שישפיע על המעריכים ומקבלי ההחלטות.


ברוח זו קיימנו ערב כשלונות 4.0 ב-13 ביוני 2021 במתקני האוניברסיטה הפתוחה ברעננה. האירוע נפתח בברכת נשיאת האוניברסיטה הפתוחה פרופ' מימי אייזנשטאדט. הנשיאה הינה בוגרת היחידה ממרכז 49 (עוד שקראו לו ענף 30). בדבריה סקרה בקצרה את מקומה של האו"פ במערך החינוך האקדמי בארץ וסיפרה גם על הקשרים שבין האוניברסיטה והיחידה כולל פתיחת כיתה ביחידה לקבלת תואר אקדמי. הנשיאה הזמינה את בוגרי היחידה להציע נושאים ושותפויות להרחבת הפעילות האקדמית בנושאי העניין של ציבור הבוגרים ושל היחידה.


לאחר דברי הפתיחה הללו ברכה מנכ"לית העמותה אליענה דן את המתכנסים וציינה כי זהו למעשה האירוע הראשון והמתקיים פנים אל פנים של העמותה מאז הגבלות הקורונה. המנכ"לית ציינה סדרה של פעילויות הנעשות בעמותה לטובת הנוער ברחבי הפריפריה בארץ לחינוך טכנולוגי וסייבר. כמו כן, סקרה בקצרה את פעילויות שאר הפורומים והמיזמים של העמותה.


מנחה המפגש אל"מ (דימ) נעם שפירא ציין בדברי הפתיחה שלו "...אנו בוגרי היחידה והמשרתים בה חדורי אמונה ונכונות להתמודד עם האתגרים הללו בשירות ולאחריו. כך חונכנו וכך אני מאמין שאנו מחנכים את הדור הנוכחי והבא אחריו.  ליחידה יש המון הצלחות, ששותפים להן רבים מאד מהיושבים כאן, אבל בסדרה הזאת נציג סיפורים ממבט אישי על כוונות טובות שלא יצאו אל הפועל במסגרת השירות ביחידה ושבהם היו מעורבים חברי הפאנל האמיצים שהסכימו להופיע כאן הערב ולשתף אותנו בסיפורם". 


ראשון הדוברים היה תא"ל (מיל) פנחס בוכריס, יחד עם אל"מ (מיל) יונתן בן המוזג. בוכריס היה מפקד היחידה בשנים 1997 עד 2001, לאחר שסיים תקופת פיקוד על יח' 81, ולאחר מכן היה מנכ"ל משהב"ט, וכיום פעיל בתחום קידום מיזמי ההייטק ויועץ לעת הצורך ליחידה. יונתן היה רמ"ט היחידה לצידו של בוכריס, צמח בתחום האלינט והפיקוד וכיום מנכ"ל אגרינט. בוכריס סיפר על כוונתו בעת ההיא (1999) לנצל את מערך הקשר שהתפתח בצה"ל על מנת לאפשר גמישות תפעולית של מערכי העבודה ביחידה. יונתן הרחיב בדבריו על האופן שבו התכוונו לממש רעיון זה, שנקרא "מגדלור 2005". הפרויקט, ככל הנראה, הקדים את זמנו ובשל התנגדויות כאלה ואחרות לא יצא אל הפועל.


הדובר השני היה אל"מ אסף פיזר, ששירת ביחידה למעלה מ-25 שנים. פיזר עסק בתחום המודיעין על "אסון השייטת": מבצע "שירת הצפצפה" שבוצע בליל 4-5 ספטמבר 1997. אסף סיפר על התובנות האישיות שהיו לו לקראת המבצע ובמהלכו אודות שילוביות ושיתופיות, שלא ממש עבדו באותם הימים.   

הדוברים הבאים היו אל"מ (מיל) עודד שהם שהיה אחד ממפמ"רי הטכני ביחידה, בה שירת 25 שנים. כיום מנכ"ל   Connected Intelligence System ומנכ"ל אול-קום. אליו הצטרף סא"ל (מיל) מוטי טאו ששירת ביחידה 22 שנים כמהנדס אלקטרוניקה, מהם 12 שנים בתחום ה-RF ושימש גם ראש תחום הקליטה והממסור, ו-אל"מ (מיל) יעקב קרוק שגם הוא היה אחד ממפמ"רי הטכני ביחידה וכיום יועץ לרפא"ל ולטכניון. שלושתם ליוו את פיתוח המערכת הגנרית למימסור ייעודי ביחידה בסוף שנות ה-90. הצורך היה מובן, הפיתוח שנעשה יחד עם חברת אלישרא התארך והתייקר עד שב-2008 התקבל האב-טיפוס שהיה יקר מדי, וכבר לא ענה על צרכי היחידה שהשתנו בינתיים. הפרויקט מצא את מקומו במחסני היחידה, והלקח ברור.


אם לסכם את המפגש, נוכל לומר כי למרות אי ההצלחה לממש את הפרויקטים הללו, אנחנו צריכים להיות גאים ב"חופש ההתנסות והטעות" שהיחידה מאפשרת לנו. האמירה ש"מי שלא עושה – גם לא טועה", נראית לי נכונה מאד – אבל האמת היא שממעטים לדבר על הצד הזה של העשייה והיא הטעיה והדרך אליה. מפגשים אלה מתקיימים כדי להפיק את הלקחים וללמוד מהם על מנת לטעות מה שפחות. ובאשר לתחום העיבוד והדיווח המודיעיני, התקדמה היחידה מאד בתחום השילוביות והכרת כל הנמענים למידע הנאסף על ידה.


באירוע השתתפו כ-200 מבוגרינו שהגיעו לאו"פ ברכב (לחניה נרחבת וקלה) ובתחבורה הציבורית הנוחה. נעם הודה להנהלת האו"פ, למנכ"לית רותי שוהם ולצוותה, לחברי הפאנל, לצלילה הלמן שתיעדה את האירוע ולהדס צורף שסייעה במנהלות.

כתב: נעם שפירא


Comments


bottom of page